Πέμπτη, 11 Ιουλίου 2013

Επίσκεψη της PRsolutions e.g. στην Τήνο (27/6 - 1/7/2013) ...

Η πρώτη εντύπωση του επισκέπτη της Τήνου όταν αντικρίζει για πρώτη φορά τη Χώρα είναι ότι τα αστικά της στοιχεία είναι περισσότερα από εκείνα της νησιώτικης ταυτότητάς της. Κι όμως κάνουν λάθος! Η πόλη «κρατά» καλά φυλαγμένα τα μυστικά της. Πίσω από την βιτρίνα της παραλίας κρύβεται μία ολόκληρη νησιώτικη πόλη που διατηρεί πολλά από τα στοιχεία του 19ου αιώνα, τα οποία ο επισκέπτης ανακαλύπτει σιγά-σιγά περιπλανώμενος στα σοκάκια της παλιάς πόλης. Σοκάκια, καμάρες, αρχοντικά και παλιές εκκλησίες, αλλά και επαύλεις με μεγάλους κήπους με οπωροκηπευτικά, λαγκάδια και κρήνες, πλακόστρωτα σοκάκια και σπίτια με οικόσημα, δίνουν απλόχερα στον επισκέπτη μια νησιώτικη πόλη που κρύβει μέσα της πλούσια ιστορία.
Αυτό που εκπλήσσει τον επισκέπτη είναι τα δαιδαλώδη σοκάκια, αλλά και ο αστικός χαρακτήρας των κατοικιών, δηλωτικός της αστικής ανάπτυξης της πόλης την περίοδο μεταξύ του 18ου και 19ου αιώνα. Καταπληκτικά νεοκλασικά και σπίτια με έντονα τα σημάδια της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής είναι δηλωτικά ενός παρελθόντος οικονομικής και κοινωνικής ακμής. Κυρίαρχο ρόλο έχει ο παλαιός δρόμος της Παναγίας, ένας πλακόστρωτος δρόμος με έντονο εμπορικό χαρακτήρα, η χάραξη και η κατασκευή του οποίου τοποθετείται στα μέσα του 19ου αιώνα. Ο νέος δρόμος της Παναγίας είναι μεταγενέστερος αφού κατασκευάστηκε την δεκαετία του ΄50. Αξίζει όμως να δει κανείς την υφαντουργική σχολή, το παρεκκλήσι του καθολικού ναού του Αγ. Νικολάου, τον Ναό του Ποσειδώνα και της Αμφιτρίτης στα Κιόνια, το Μουσείο Τηνίων Καλλιτεχνών και την Πινακοθήκη στο χώρο του Ιερού Ιδρύματος της Παναγίας, αλλά και το συγκρότημα του Πολυμέρειου, του οποίου αφού ολοκληρώθηκαν οι εργασίες συντήρησης και ανακαίνισης, φιλοξενεί την μόνιμη έκθεση Γιαννούλη Χαλεπά. Αυτό που κυριαρχεί στη πόλη είναι το συγκρότημα της Παναγίας της Τήνου , που από το βόρειο άκρο της πόλης φαίνεται ότι την παρακολουθεί, την αγκαλιάζει και την προστατεύει. Πάμπολλες λοιπόν είναι οι χάρες του όμορφου αυτού νησιού των Κυκλάδων!
Η αληθινή Τήνος, η «χειροποίητη» όπως την αποκάλεσε ο φιλόσοφος Κορνήλιος Καστοριάδης, βρίσκεται ωστόσο στην ενδοχώρα καλώντας σας να ανακαλύψετε τις ομορφιές και τον πολιτισμό της! Πριν ξεκινήσετε την περιήγησή σας, θυμηθείτε πως η Τήνος είναι ένα νησί που αξίζει τον κόπο να το γυρίσετε ολόκληρο. Με τις υπέροχες παραλίες και τους 40 παραδοσιακούς οικισμούς, το νησί αυτό σας προσφέρει απεριόριστες επιλογές και αναμφισβήτητα θα γοητεύσει και τους πιο απαιτητικούς! Την πανελλήνια εορτή της Παναγίας στην Τήνο το Δεκαπενταύγουστο πλαισιώνουν όλο το καλοκαίρι μικρά πανηγύρια (του Τσικνιά στα εννιάμερα της Παναγίας), φεστιβάλ (του Εξώμβουργου) και χαρακτηριστικές γιορτές γαστρονομίας, όπως της Αγκινάρας, του Ρακιού (στο Φαλατάδο) και του Μελιού (στον Κάμπο). Μην ξεχνάμε άλλωστε και τους μεγάλους Τηνιακούς καλλιτέχνες, γλύπτες και ζωγράφους, που κατέκτησαν με την τέχνη τους όχι μόνο την Ελλάδα αλλά και τον υπόλοιπο κόσμο, όπως ο Γύζης, ο Λύτρας, ο Χαλεπάς, ο Φιλιππότης και ο Σώχος.

Τα γραφικά χωριά της Τήνου

Η Καρδιανή, καταπράσινη, με πανοραμική θέα στη θάλασσα και πολλά τρεχούμενα νερά μαγεύει τον επισκέπτη με την ξεχωριστή της αρχιτεκτονική και τις καταγάλανες παραλίες της.
Το χωριό Υστέρνια δίκαια θα μπορούσε να κερδίσει τον τίτλο του ομορφότερου χωριού της Τήνου. Παραδοσιακά, κατοικείται από τεχνίτες μαρμαράδες. Τα Υστέρνια χαρακτηρίζονται ως «μπαλκόνι στο Αιγαίο» αφού η θέα από εδώ στη θάλασσα και τα γύρω νησιά είναι πραγματικά μοναδική.
Ο Πύργος, είναι ένα από τα μεγαλύτερα χωριά του νησιού. Δεν ερημώνει ποτέ, ακόμα και το χειμώνα. Εδώ βρίσκεται η Σχολή Καλών Τεχνών Τήνου, το Μουσείο Χαλεπά και το Μουσείο Πανορμιτών Καλλιτεχνών.
Ο Πάνορμος είναι γραφικό ψαροχώρι με θέα το γαλάζιο του Αιγαίου!
Ο Βωλάξ είναι ένα από τα γραφικότερα χωριά, κρυμμένο ανάμεσα σε στρογγυλούς γρανιτένιους ογκόλιθους.
Ο Αρνάδος, το χωριό με το μεγαλύτερο υψόμετρο και πανοραμική θέα στο Αιγαίο, βρίσκεται στη νότια πλευρά του όρους Κεχροβούνι, κοντά στη ομώνυμη Μονή. Μην παραλείψετε να την επισκεφθείτε. Εκεί βρίσκεται κελί της μοναχής Πελαγίας, καθώς και Μουσείο.
Η Καλλονή είναι ένα χωριό με ελαιώνες και κήπους γεμάτους αγκινάρες, εσπεριδοειδή και λαχανικά.
Το χωριό της Κώμης βρίσκεται στην αρχή μιας εύφορης πεδιάδας, που απλώνεται μέχρι τη θάλασσα.

__________


____________

Ρωτήσαμε το Δήμαρχο Τήνου κ. Παναγιώτη Κροντηρά "Δήμαρχε τι ονειρεύεστε για την νέα Τήνο ?" και η απάντησή του είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον: "Μια Τήνο ασφαλή από όλες τις απόψεις για τους κατοίκους και τους επισκέπτες ... Ένα νησί της Μεσογείου must προορισμό για Έλληνες και αλλοδαπούς επισκέπτες".
__________

Παρακάτω δείτε και το λεύκωμα του συνεργάτη μας Tinos Today !

tinostoday1's prso album on Photobucket

Ευχαριστούμε:

- Golden Beach
- ΒΕΛΜΑΡ
- Χαψιάς Travel
- Fast Ferries
- Tinos Today
- Intelecto
- Travel for all
- Το Δήμαρχο Τήνου
- ...
*****